ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Σαμπάνια και το κρασί της.

| 0 comments

Η Σαμπάνια είναι η βορειότερη Ονομασία Προέλευσης της Γαλλίας. Μια περιοχή με ψυχρό κλίμα που, ενδεχομένως, να μην γινόταν ποτέ γνωστή σαν οινοπαραγωγός περιοχή, αν το κρασί της δεν ήταν αφρώδες. Στην περιοχή της Σαμπάνιας καλλιεργούνται βασικά 3 ποικιλίες: η Chardonnay που είναι λευκή και δύο ερυθρές η Pinot noir και Pinot Meunier.

 

 

Η συνολική έκταση αμπελιών είναι 35.000 εκτάρια κατανεμημένα σε 5 περιοχές, που είναι και οι μόνες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δικαίωμα να αναγράφουν στην ετικέτα τους τη λέξη “Champagne”. Η βορειότερη περιοχή είναι η Montagne de Reims (Μοντάν ντε Ρενς) που είναι φυτεμένη με την ποικιλία Pinot noir. Η περιοχή te des Blancs (Κοτ ντε Μπλανκ) που είναι εξολοκλήρου φυτεμένη με την λευκή ποικιλία Chardonnay, η Valée de la Marne (Βαλέ ντε λα Μαρν) στην οποία συναντούμε και τις 3 ποικιλίες με την Pinot Meunier να κατέχει τις μεγαλύτερες εκτάσεις και τέλος η πιο νότια περιοχή, Aube (Ούμπε) που είναι φυτεμένη με την ποικιλία Pinot noir.

Παραγωγή του οίνου

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πρώιμος τρυγητός ώστε τα σταφύλια να έχουν ψηλή οξύτητα. Ο βασικός οίνος της Σαμπάνιας παράγεται με τη μέθοδο της λευκής οινοποίησης, άσχετα αν χρησιμοποιούνται και ερυθρές ποικιλίες. Οι έτοιμοι οίνοι δοκιμάζονται και όσα κριθούν κατάλληλοι περνούν από δεύτερη ζύμωση στην φιάλη. Πριν εμφιαλωθούν προστίθεται στον οίνο μια ανάμειξη από σάκχαρο και ζυμομύκητες για να προκαλέσουν την δεύτερη ζύμωση. Οι οίνοι παλαιώνουν για μερικά χρόνια, σε επαφή με τις νεκρές ζύμες. Στη συνέχεια οι φιάλες τοποθετούνται πάνω σε ειδικά υπόβαθρα και δέχονται τη διαδικασία του Remuage, ώστε όλα τα κατακάθια να καταλήξουν στο λαιμό της φιάλης.

Τα κατακάθια αφαιρούνται από της φιάλες με τη διαδικασία του gorgement και ακολουθεί η τοποθέτηση των φελλών, αφού προηγουμένως προστεθεί σε κάθε φιάλη μια ανάμειξη κρασιού και σακχάρου, ανάλογα με τον τύπο της Σαμπάνιας, διαδικασία γνωστή σαν Dosage.

 

Κατηγορίες Σαμπάνιας

 • Non Vintage- προέρχεται από ανάμειξη κρασιών από διαφορετικές χρονιές. Με βάση τη νομοθεσία δεν μπορεί να πωληθεί αν δεν παλαίωση  14 μήνες (πριν δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του επομένου χρόνου μετά τον τρύγο. Συνήθως, οι Non Vintage Σαμπάνιες, παλαιώνουν από 18 μέχρι και 30 μήνες.
 • Vintage- κρασί μιας μόνο χρονιάς και παλαιώνει για τουλάχιστο 3 χρόνια. Στην αγορά εμφανίζεται μετά την 1η Ιανουαρίου, 36 μήνες   μετά τον τρύγο. Τα σταφύλια θα πρέπει να είναι 100% από την χρονιά που αναγράφεται στη φιάλη και συνήθως είναι τα καλύτερα σταφύλια μιας ξεχωριστής χρονιάς.
 • Prestige Cuvées- Συνήθως οι πιο ξεχωριστές και εντυπωσιακές ετικέτες. Παράγεται από ορισμένους οίκους και η ποιότητα είναι εξαιρετική
 • Στην φιάλη μπορούν να δοθούν επίσης πληροφορίες για την ποιότητα των σταφυλιών όπως:Grand Cru που είναι η ανώτερη, ποιοτικά, βαθμίδα ή Premier Cru που είναι η αμέσως επόμενη. Συνολικά στην περιοχή της Σαμπάνιας είναι καταχωρημένα 301 χωριά από τα οποία τα 17 κατατάσσονται σαν Grand Cru και τα 41 σαν Premier Cru.

 

Τύποι Σαμπάνιας

 • Blanc de blancs- Παράγεται αποκλειστικά από την λευκή ποικιλία Chardonnay
 • Blanc de noirs- Παράγεται μόνο από ερυθρές ποικιλίες
 • Pink ή rosé- Μπορεί να παραχθεί είτε με την προσθήκη κόκκινου κρασιού μέσα στο λευκό είτε με σύντομη εκχύλιση της ποικιλίας Pinot noir.

Τύποι Σαμπάνιας ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα

 • Doux = γλυκιά
 • Demi- sec = ημίξηρη
 • Sec = ξηρή
 • Extra sec = πολύ ξηρή
 • Brut = εντελώς ξηρή
 • Extra brut / Brut zero = χωρίς καθόλου σάκχαρα

Ένθετο

Η περιοχή, οι ποικιλίες και η περίπλοκη διαδικασία παραγωγής της, κάνουν το εξαίρετο αυτό ποτό να ξεχωρίζει. Απολαύστε την πριν, μετά και κατά το φαγητό. Όταν είσθε χαρούμενοι ή και όταν η διάθεση σας δεν είναι και τόσο καλή. Θα νοιώσετε διαφορετικά.

Δρ. Ανδρέας Εμμανουήλ

 

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *.