ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πώματα και φελλοί

Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται, από ειδικούς και μη, γύρω από τα διάφορα πώματα που χρησιμοποιούνται στην εμφιάλωση κρασιού. Στην βιομηχανία φαρμάκων πέρασαν, σε εναλλακτικά πώματα, εδώ και δεκαετίες. Στο κρασί πριν λίγα χρόνια. Ποια είναι τα πώματα αυτά, τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα παρουσιάζουν, σε σύγκριση με τον φυσικό φελλό, θα δούμε στη συνέχεια.

Τάπα (CrownCap)

Φθηνή με ωραίο σταθερό σφράγισμα για, τουλάχιστον, μερικά χρόνια. Σας φαίνετε απίστευτο; Σκεφτείτε την Σαμπάνια που ωριμάζει πάνω στις ζύμες μέχρι την αφαίρεση, τον καθαρισμό και την εμφιάλωση με φυσικό φελλό. Για όλο αυτό το διάστημα έχει σαν πώμα μια τάπα.

Φαίνεται ανέξοδη γιατί πραγματικά είναι. Για πολλά κρασιά είναι ότι ακριβώς χρειάζονται, προσφέροντας πολύ καλή στεγανότητα κυρίως για επιτραπέζιους οίνους που θα καταναλωθούν σύντομα. Μειονέκτημα- η φιάλη δεν μπορεί να κλείσει μετά το άνοιγμα και η τάπα δεν έχει καμιά άλλη χρήση

Βιδωτό πώμα

Εξαπλώνεται ραγδαία και έχει αντικαταστήσει τον φελλό σε μεγάλο ποσοστό. Φθηνότερο, εύκολο στη χρήση, από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο με δυνατότητες επένδυσης με υλικά αδιαπέραστα από υγρά και αέρα. Επιτρέπει τη χρήση του σε μεγάλη ποικιλία φιαλών, άσχετα με το σχήμα και μέγεθος τους

Μειονέκτημα- με κακούς χειρισμούς μπορεί να καταστραφεί το σφράγισμα

Vino-Lok

Είναι γυάλινα, ανακυκλώσιμα πώματα που προσφέρουν ερμητικό κλείσιμο. Όμορφα, έγχρωμα, επαναχρησιμοποιήσιμα και αποτελούν μια κομψή λύση στο θέμα του εναλλακτικού φελλού. Παρόλα τα πλεονεκτήματα ο περισσότερος κόσμος προτιμά τον φυσικό φελλό για λόγους «επίδειξης» κατά το άνοιγμα

Συνθετικοί φελλοί

Παράγονται σε ποικιλία διαφορετικών τύπων και αποτελούνται είτε από συμπαγές πλαστικό είτε σύνθετοι. Οι σύνθετοι αποτελούνται από ένα πυρήνα αφρού επικαλυμμένο, εξωτερικά, με πλαστικό. Αυτό το πώμα συνδυάζει τους δύο κόσμους γιατί από τη μια επιτρέπει ένα σταθερό ρυθμό ροής του οξυγόνου μέσα από τον πυρήνα αφρού και από την άλλη το εξωτερικό πλαστικό εξασφαλίζει στεγανότητα.

Τα στερεά πώματα από πλαστικό ή καουτσούκ, από την άλλη πλευρά, δεν εξασφαλίζουν την σταθερή ροή του οξυγόνου και παρουσιάζουν πολύ μεγάλη στεγανότητα που καθιστά την αφαίρεση τους πολύ δύσκολη. Μετά την αφαίρεση τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κλείσιμο της φιάλης γιατί απλά δεν μπορούν να συμπιεστούν. Άλλο μειονέκτημα με αυτά τα στερεά πώματα είναι ότι, με τον καιρό, χάνουν την στεγανότητα τους, επιτρέπουν την εισδοχή οξυγόνου και την καταστροφή του κρασιού.

Φυσικοί φελλοί

Ο φυσικός φελλός είναι αυτός που χρησιμοποιείται, παραδοσιακά, για την εμφιάλωση οίνων ποιότητας. Οι λόγοι της χρήσης του είναι τόσοι πολλοί που είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφτεί από την αγορά αυτή η παράδοση. Το συναίσθημα και η διαδικασία ανοίγματος μιας φιάλης ενός μεγάλου κρασιού από τον Sommelier, είναι μια μαγεία που εντυπωσιάζει τον κάθε οινόφιλο, τον κάθε λάτρη του κρασιού.

Πέραν της παράδοσης η χρήση του φυσικού φελλού, συμβάλλει οικολογικά στην διατήρηση των δασών του φελλόδενδρου. Η χρήση στην οινοποιεία του φυσικού φελλού βοηθά στην δημιουργία άλλων βιομηχανιών που χρησιμοποιούν τα υπολείμματα του φελλού. Χωρίς αυτά δεν δικαιολογείται η ύπαρξη τους

Το μειονέκτημα που παρουσιάζει και τώρα και στο παρελθόν, ο φυσικός φελλός είναι η προσβολή από την Τριχλωροανισόλη (TCA). Αυτό το μικρό μόριο είναι υπεύθυνο για την καταστροφή αρκετών κρασιών. Αιτία είναι οι μολυσμένοι φελλοί (μυρίζουν μούχλα), τα βρώμικα βαρέλια ακόμα και οι πλαστικοί σωλήνες. Η κυριότερη αιτία ενός «φελλωμένου» (“corked”) κρασιού είναι ο προσβεβλημένος φελλός. Είτε είναι 1% ή 10% όπως υποστηρίζουν αρκετοί καταναλωτές, το πρόβλημα υπάρχει και μέχρι να επιλυθεί ο δρόμος παραμένει ανοικτός για όλη τη γκάμα εναλλακτικών πωμάτων.

 

Δρ. Ανδρέας Εμμανουήλ

Μάιος 2012

Comments are closed.