ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Σαμπάνια προκαλεί γρηγορότερα τη μέθη;

Οι καταναλωτές της σαμπάνιας και των αφρωδών οίνων γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο πως η σαμπάνια προκαλεί γρηγορότερα τη μέθη από τα συνηθισμένα κρασιά. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως οι φυσαλίδες πηγαίνουν κατ ‘ευθείαν στο κεφάλι και προκαλούν την μέθη χωρίς να μπορούν να το εξηγήσουν. Τώρα, η επιστήμη το έχει αποδείξει!

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Surrey, Guildford της Αγγλίας, έκαναν σύγκριση μεταξύ των καταναλωτών της σαμπάνιας και των αφρωδών οίνων και αυτών που έπιναν «ήσυχους οίνους». Οι εξετάσεις αίματος  έδειξαν ότι, οι καταναλωτές των ήσυχων οίνων, μετά από 5 λεπτά, είχαν στο αίμα τους 0,39 mg. αλκοόλ, ενώ οι καταναλωτές της σαμπάνιας και αφρωδών είχαν 0,54 mg. Διαπιστώθηκε επίσης πως αυτοί οι καταναλωτές (σαμπάνιας) συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά στις δοκιμές που τους δόθηκαν και αφορούσαν στα αντανακλαστικά και την αντίληψη.
Φυσικά, το ερώτημα παραμένει το γιατί. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Υποθέτουν όμως ότι θα μπορούσε να είναι επειδή οι φυσαλίδες συμβάλουν ώστε το οινόπνευμα να αφομοιώνεται πιο γρήγορα – βοηθώντας το να μπει στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμβουλή μου λοιπόν, μην βιάζεστε. Η σαμπάνια είναι το ποτό της διασκέδασης και όσο περισσότερο κρατά τόσο το καλύτερο. Πίνετε λοιπόν αργά απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το θεσπέσιο αυτό «κρασί»

 

Δρ. Ανδρέας Εμμανουήλ

Comments are closed.