ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

6ος Παγκύπριος Διαγωνισμός του Καλύτερου Οινοχόου 2012.

| 0 comments

Παρακολουθήσαμε χθες (Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 2012) στο Intercontinental Aphrodite Hills and Resort Hotel την τελική φάση του 6ου Παγκύπριου Διαγωνισμού για την ανάδειξη του Καλύτερου Οινοχόου 2012.
Μια εκδήλωση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από άλλες παρόμοιες της σε ξένες χώρες. Άρτια διοργάνωση, εξαιρετικές παρουσιάσεις, επαγγελματισμός από όλους τους διαγωνιζόμενους, γεγονός που αποδεικνύει και το ψηλό επίπεδο των οινοχόων μας που εργάζονται στην επισιτιστική βιομηχανία της Κύπρου.   Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων που ήταν και ο διοργανωτής της όλης εκδήλωσης, κ. Γιώργο Κασσιανό.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ηρακλή Χριστοφόρου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, και τέλος τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Αν. Διευθυντή του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων κ.κ. Πανίκο Χάμπα και Σταύρο Ιωαννίδη.
Ακολούθησε η παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν από τους κ.κ. Α. Εμμανουήλ, Σ. Π»Θωμά, Σ. Ιωαννίδου, Μ. Μηνά, Β. Μανώλη, Μ. Kallinic, Γ. Χ»Στυλιανού, Μ. Ζαμπάρτα, Θ. Γεωργίου, Σ. Κωνσταντίνου και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Οινοχόων της Σερβίας.
Επεξηγήθηκε η όλη διαδικασία του τελικού διαγωνισμού η οποία περιλάμβανε σερβίρισμα καμπανίτη οίνου, μετάγγιση ερυθρού οίνου σε καράφα, ανεύρεση λαθών που πιθανόν να υπήρχαν σε μια λίστα κρασιών, εισήγηση κρασιών που θα συνόδευαν ένα συγκεκριμένο μενού ώστε να υπάρξει αρμονία μεταξύ κρασιού-φαγητού, δοκιμασία λευκού και ερυθρού οίνου καθώς και τυφλή δοκιμασία 5 αλκοολούχων ποτών.
Ακολούθησε η προσέλευση και παρουσίαση των 12 διαγωνιζομένων μεταξύ των οποίων ήταν μόνο μία γυναίκα και η απονομή στον καθένα τιμητικού διπλώματος συμμετοχής στο διαγωνισμό.
Τέλος, και προτού ξεκινήσει η διαδικασία του τελικού, ανακοινώθηκαν οι 3 φιναλίστ οι οποίοι προήλθαν από τον πρώτο γύρο και που ήσαν οι κ.κ. Γιώργος Λουκάκης, Alissa Gorchinskaya και Χάρης Στυλιανίδη. Στη συνέχεια έγινε κλήρωση για να καταρτισθεί η σειρά με την οποία θα διαγωνίζονταν.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με το Χάρη Στυλιανίδη, ακολούθησε η Alissa Gorchinskaya και τελευταίος παρουσιάσθηκε ο Γιώργος Λουκάκης. Για πρώτη φορά και οι τρεις φιναλίστ διαγωνίσθηκαν ταυτόχρονα στο άνοιγμα Magnum φιάλης καμπανίτη οίνου και σερβίρισμα του σε 24 ποτήρια εντός 8 λεπτών. Προσπάθεια τους ήταν το ισομερές σερβίρισμα της σαμπάνιας και στα 24 ποτήρια χωρίς να παραμείνει στο τέλος οποιοδήποτε κρασί στη φιάλη.
Και οι τρεις διαγωνιζόμενοι εξέπληξαν όλους με τον επαγγελματισμό τους, τις γνώσεις τους για τον παγκόσμιο αμπελώνα, τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιών, τη νομοθεσία, το άψογο σερβίρισμα τους και τον τρόπο μετάγγισης ερυθρού κρασιού σε καράφα και γενικά την όλη σκηνική τους παρουσία.
Νικήτρια αναδείχθηκε η Alissa Gorchinskaya, με δεύτερο το Γιώργο Λουκάκη και τρίτο το Χάρη Στυλιανίδη.
Η Alissa θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο 13ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλύτερου Οινοχόου που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013 στο Μονακό.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Alissa, στους υπόλοιπους δύο φιναλίστ, αλλά και σε όλους τους διαγωνιζομένους.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων που διοργάνωσε την όλη εκδήλωση, αλλά και στο Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που φέτος, για πρώτη φορά έθεσε το διαγωνισμό υπό την αιγίδα του.

Γ. Β

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *.