ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Το ακριβότερο κρασί είναι και το πιο καλό;

Τίθεται πολλές φορές το ερώτημα ” Το πιο ακριβό, είναι  το καλύτερο κρασί;” Ας παρακολουθήσουμε μια έρευνα να δούμε τι μας λέει.

Είκοσι ερευνητές εθελοντές της Καλιφόρνιας (Stanford και California Institute of Technology) επέλεξαν πέντε είδη οίνων προς γευσιγνωσία. Πάνω στα μπουκάλια υπήρχε και η τιμή του κάθε οίνου. Το πρώτο μπουκάλι κόστιζε $ 5, το άλλο 10, το τρίτο 35, το τέταρτο 45 και το πέμπτο στοίχιζε $ 90 /φιάλη.

Οι εθελοντές δεν ήταν εμπειρογνώμονες, αλλά τακτικοί λάτρεις του κρασιού. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το “πιο ακριβό κρασί» επελέγη ως το «καλύτερο κρασί» …..
Ωστόσο, οι ερευνητές είχαν αλλάξει τις τιμές! Την τιμή  των 90 δολαρίων την έβαλαν στο μπουκάλι των  10 δολαρίων  και αυτό των $ 45 στο κρασί των $ 5. Όλα αυτά δεν ήταν σε γνώση τους γι ‘αυτό και οι δοκιμαστές επέλεξαν το κρασί με την ψηλότερη τιμή σαν το καλύτερο ποιοτικώς κρασί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δεν είναι τυχαίο. Τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν ότι δοκιμάζοντας ένα ακριβό κρασί υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου – που ανταποκρίνονται στις ευχάριστες εμπειρίες.
Το αντίθετο συνέβη όταν τα «υποκείμενα» του πειράματος νόμιζαν ότι έπιναν φθηνότερο κρασί. Σε αυτή την περίπτωση υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα στο κάτω μέρος του εγκεφάλου που έδινε διαφορετικά ερεθίσματα.

Το συμπέρασμα είναι πως οι καταναλωτές, όταν δοκιμάζουν ένα κρασί, δεν πρέπει να επηρεάζονται από την τιμή που αναγράφεται στην φιάλη αλλά από το περιεχόμενο της. Τα καλά κρασιά παραμένουν καλά κρασιά και πρέπει να κρίνονται σαν τέτοια, να βραβεύονται και να παίρνουν μετάλλια άσχετα με την τιμή τους.

 

Δρ. Ανδρέας Εμμανουήλ

 

Πηγή Internet

Comments are closed.